80 ANIVERSARI DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE. PROGRAMA

Durant la Guerra civil espanyola es calcula que mes de 35.000 homes i dones de 53 països diferents agrupats en les brigades internacionals, van venir a Espanya a lluitar contra el feixisme.
Eren joves que van venir disposats a donar la vida per ajudar al poble espanyol a defensar els seus drets i llibertats amenaçades per el franquisme a Espanya i el nazisme a Europa.


Es calcula que durant tot el període de la guerra, van morir uns 9.000 brigadistes internacionals
Aquestes unitats militar, van ser utilitzades per l’exèrcit de la II república com ha forces de xoc, intervenint en les batalles mes dures de la guerra, Jarama, Front d’Aragó, l’Ebre…La majoria d’aquets voluntaris provenien d’organitzacions juvenils d’esquerres, principalment comunistes.

La participació de diferents estats estrangers a la guerra, vulnerava els tractats signats al pacte de no-intervenció. El 1938 el Comitè de Londres va establir un pla de retirada dels efectius estrangers. Negrin ho va acceptar el  26 de juliol, al contrari de Franco que ho va acceptar a l’agost, però no ho va complir, fins al finalitzar la guerra van continuar unitats de feixistes italians i  nazis alemanys a les files sublevades.

El 28 d’octubre, en plena batalla de l’Ebre, les brigades internacionals son retirades cap als seus països de procedència. El poble de Barcelona els fa un emotiu homenatge com ha despedida.

Dolores Ibarruri, mes coneguda com “la Pasionaria” va pronunciar un emotiu discurs:
 No os olvidaremos; y cuando el olivo de la paz florezca, entrelazado con los laureles de la victoria de la República española, ¡volved!..."



 
Molts d’aquets brigadistes internacionals que van tornar als seus països van, lluitar contra els nazis durant la 2ª Guerra Mundial. Alguns altres van acabar en diferents camps de concentració.

Desprès de la 2º Guerra Mundial els seus familiars van crear als seus països, associacions i entitats que honoren la memòria d’aquells homes i dones que preveient el nazisme a Europa van venir a Espanya a combatre el franquisme, algunes d’aquetes entitats estan formades per joves antifeixistes d’arreu d’Europa.

Ja fa mes de 10 anys es van desplaçar a La Fatarella un grup en representació d’aquestes entitats, i a un bosc “el bosc de la memòria” van enganxar-hi unes quantes plaques, amb els noms d’aquets herois internacionals.







Representants d’associacions de brigadistes a La Fatarella


Aquest any coincidint amb el 80 aniversari del final de la Batalla de l’Ebre l’associació Lo Riu de La Fatarella ha signat un conveni de col·laboració amb l’associació alemanya KFSR 1936-1939.

Amb dues associacions han organitzat, a La Fatarellaels dies 17 i 18 de novembre, uns actes commemoratius en memòria i record a les brigades internacionals.

Un total de 35 membres en representació d’associacions de brigadistes internacionals de 7 països diferents viatjaran fins La Fatarella per posar, el dia 17 “al Bosc de la Memòria”, unes plaques en memòria dels seus familiars, entre els mes destacats la filla de Hans Kahle (Cap del Batalló Edgar André, Comandant de la XI Brigada Internacional i de la 45 Divisió). Entre els assistents també dos membres del parlament alemany, la Sra Gesine Lötzch i la Sra. Anika Taschkeen en representació del partit d’esquerres Die Linke.

També el mateix dia es farà l’acte d’inauguració del monument a les brigades internacionals, assistirà i presidirà la inauguració la Sra. Laura Henriquez, filla del Cap d’estat major de la 35 Divisió Internacional Julian Henriquez Caubin.

Desprès al saló de plens de l’ajuntament de La Fatarella, es farà la signatura publica de l’acord de col·laboració entre l’associació Lo Riu i l’associació KFSR 1936-1939.

Tot seguit al Casal de la Vila tindrà lloc un concert amb la brigadaintergeneracional i l’Escola de Municipal de Musica de La Fatarella, hi participaran musics de renom com Sergi Dantí, KiKe Ubieto o Berni Armstrong.

A la tarda es farà una visita al centre d’interpretació del Final de La Batalla de l’Ebre.


Diumenge 18 recreació Historica
En els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre, el XV Cos d’exèrcit de la república, emplaça la seva seu de comandament a la Serra de La Fatarella. Allà instal·larà tots els mitjans necessaris per a dirigir i donar suport a desenes de milers de soldats.

Algunes de les infraestructures que es van construir encara resten a la Serra, així com, els seus refugis, camins, pavimentacions; etc. El lloc de comandament va restar actiu fins als darrers dies de la batalla.

Tanmateix, desprès de les primeres setmanes d’ofensiva, l’exèrcit de l’Ebre passa a la defensiva, es preveu una llarga batalla de resistència i la retirada final a l’altra banda del riu. D’aquesta manera es projecta, amb més de dos mesos d’anel·lació, una línia fortificada que protegeixi la retirada dels soldats per l’arc que forma la Serra de La Fatarella entre Ascó, Flix i Riba–Roja d’Ebre, amb aquest objectiu es construeixen búnquers de ciment, trinxeres, pous de tirador i refugis subterranis.

Els dies 14 i 15 de novembre de 1938, a la Serra de La Fatarella, en la que seria la ultima ofensiva a l’Ebre, les tropes franquistes veuen frenat durant 48 hores, el seu avanç per aquest camp fortificat, defensat per la 15 Brigada Mixta de la 35 Divisió. L’exèrcit franquista utilitza l’aviació, l’artilleria italiana i els tancs per debilitar aquets nucli de resistència, finalment la infanteria s’encarrega de l’assalt final.

Gracies al que podríem considerar la immolació d’aquets soldats de la 15 Brigada,  la resta de l’exèrcit de l’Ebre es replega ordenadament i creua el riu per Flix i Riba-Roja d’Ebre. Finalitzant així una de les batalles mes crues de la guerra civil.

El diumenge tots els actes es realitzaran a l’espai històric del final de la batalla de l’Ebre (Serra de La Fatarella) a les 10 hores es donarà el tret de sortida amb l’obertura de la fira de militaria i els campaments dels recreadors.

També s’inaugurarà una placa commemorativa en memòria a Manuel Tagüeña, Tinent Coronel del XV Cos d’Exercit republicà. L’acte d’inauguració anirà a càrrec de la seva filla, la Sra. Carmen Tagüeña. El seu pare fou l’encarregat de defensar fins els últims dies de la batalla de l’Ebre la zona de retirada republicana.



A les 12 hores començarà la recreació històrica, on els recreadors vinguts de diferents llocs de l’estat, recrearan uns el bàndol republicà, amb la defensa de les trinxeres i fortificacions de la Serra de La Fatarella i uns altres recrearan el bàndol franquista, els quals atacaran les posicions defensades per els republicans.

Donarem per acabats els actes commemoratius amb una ofrena als defensors de la llibertat


Manuel Tagüeña, en les seves memòries

“…para el XV C. con sus unidades agregadas un total de 36.000 bajas.
Sumadas a las del V C. dan para el Ejército del Ebro 70.000 bajas.
Los facciosos que tuvieron un gran desgaste y un gran gasto de material de todas clases, y cuyas bajas en fuerza viva llegaron a 100.000 hombres.”