ATAC VANDÀLIC ALS ESPAIS HISTÒRICS DE LA BATALLA DE L'EBRE (comunicat premsa)

Noticia del naciodigital.cat

Noticia al diari ara

Noticia Canal Terres de l'Ebre

COMUNICAT
(Referent a la destrucció de bens patrimonials de la Batalla de l’Ebre)


Des de Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, volem deixar constància de la nostra repulsa a les destruccions que s’han produït en els darrers dies en diferents monuments que recordaven fets de la Batalla de l’Ebre, als termes municipals  de Vilalba dels Arcs, Corbera d’Ebre i La Fatarella.

Aquests monuments estaven catalogats com Be Cultural Interès Local (BCIL) en conseqüència tenia que ser patrimoni protegit.

A banda de la desmesura que suposen aquests fets, volem destacar la ignorància i incultura que demostren en si mateix aquets fets.

A la Fatarella la destrucció del monòlit dedicat a la IV Divisió de Navarra. A Vilalba dels Arcs, al creuament de quatre camins, s’han mutilat els dos monuments, fets pels supervivents del Requetè del Terç de Montserrat, un pels seus morts (el de 4 Camins) i un altre realitzat expressament per als seus “enemics” (Punta Targa). Un monument que el van construir als anys 60, davant l’hostilitat de les autoritats franquistes, fins i tot van recollirrestes òssies dels cadàvers dels soldats republicans, que portaven quasi vint anys mal enterrats i sobre dels matolls dels boscos del voltant. A la base del monument (en memòria als republicans) hi van fer un ossari  on hi van dipositar aquestes restes òssies.
Aquest, sens dubte, va ser un dels primers actes de reconciliació de la postguerra en a la comarca de la Terra Alta.

Finalment volem puntualitzar que destruint els testimonis d’aquella batalla, testimonis que podem considerar com un museu  a l’aire,  no es recuperar la memòria històrica ni fer justícia , com poden pensar alguns.



Totes les restes del front de l’Ebre les hem de concebre i tractar com un element de preservació de la història del nostre país, de la cultura per la pau i com ha desenvolupament econòmic i turístic de les Terres de l’Ebre.

Millor seria que, com va dir Manuel Azaña,recordem la llum que després de 80 anys ens porten totes les víctimes d’aquella guerra, la llum tranquila i remota, com la d’un estel, que porta el missatge de pau, pietat i perdó.


La Fatarella a 10 de desembre del 2018