ACTES DE MEMORIA A LA FATARELLA DIES 1 I 2 DE JULIOL.

 

Pedres de memòria  a 6 fatarellencs  represaliats pel franquisme.

En memòria a 6 fatarellencs represaliats per el regim franquista, el dia 1 de juliol a les 5 de la tarda es col·locaran 6 pedres de memòria, que recordaran el seu nom i el seu pas per diferents presons i camps de treball.

A l’acte està previst que assisteixin familiars d’aquests 6 represaliats.

L’acte de memòria organitzat per l’associació Lo Riu ( de La Fatarella) i KSFR 1936-1938 (d’Alemanya), tindrà lloc a la plaça Major on també es farà una xerrada sobre la repressió franquista a les Terres de l’Ebre. El ponent serà el Sr. Xavier Tolosana, doctor en historia per la URV i president del “Fòrum de Tarragona per la Memòria”

 

La represió franquista

Després de la guerra, el 1939 molts republicans van tenir que exiliar-se a Franca, alguns altres van ser fets presoners i si no denunciats, alguns cops per els propis veïns.

El regim franquista, que tot just s’acabava d’instaurar, comença el seva tasca de repressió, en una acció d’eliminar qualsevol forma de resistència i utilitzant aquesta repressió per controlar, per mitja de la por, a la població civil.

Empresonats, ja per haver estat soldat del bàndol republicà, per ser fill o esposa de republicà, per el sol fet de ser mestre o mestra durant la república o haver estat membre d’algun ajuntament elegit durant la II republica, en definitiva per “DESAFECTO AL REGIMEN”.

Aquestes presoners van ser jutjades sense tenir dret a defensa, quasi sempre la sentencia ja era escrita abans de començar el judici, la majoria de cops el

tribunal militar sentenciava el pres a pena de mort, en els millors dels casos a cadena perpetua.

El regim franquista va començar a investigar i a demanar informes a les autoritats del moment, alcaldes, caps locals de falange i a la guardia civil sobre els veïns d’aquell municipi.

Alguns que van formar part de les files de l’exercit republià, van ser condemnats a batallons disciplinaris (per ser reeducats) altres a batallons de treballadors, utilitzats com ha ma d’obra per refer infraestructures malmeses per la guerra (carreteres, edificis, vies de tren, ponts...).



85 anys del pas de l’Ebre. Recreació històrica

Per commemorar els 85 anys de la batalla de l’Ebre el diumenge 2 de juliol es farà també a la Plaça Major de La Fatarella, uns actes commemoratius que començaran a les 10 del mati amb l’obertura de la fira de col·leccionisme militar i un seguit de diorames on el públic podrà visitar i finalitzaran amb una recreació històrica, on els 9 grups de recreació representaran l’entrada de les tropes republicanes a la població.





La Fatarella “Nacional”

Desprès de la caiguda del front d’Aragó; l’exèrcit de la republicà creua l’Ebre  en retirada i es situa a la riba esquerra del riu. Durant 3 mesos  l’Ebre es converteix en frontera.

A la riba dreta es trobava, desplegat el “Cuerpo de Ejercito Marroquí”, esta format per uns 98.000 homes comandats pel general Juan Yagüe, i estava format per la 40, la 50 i la 105 Divisió.

La Fatarella estava ocupada per el IV Batallon de Gerona que pertanyia a la 50 Divisió “Nacional”. El Coronel Capablanca va instalar-hi el seu lloc de comandament,  els soldats vivien juntament amb els veïns del poble, alguns d’aquets soldats s’allotjaven en cases civils, també es va adequar una casa com ha hospital militar, magatzems d’intendència, cuina per els soldats. També el “Escuadron Numancia” (Cavalleria ) tenia el seu lloc de comandament a La Fatarella.

El 25 de juliol del 1938 les forces republicanes llencen l'ofensiva per travessar l'Ebre. S'iniciava una terrible batalla de desgast. Durant 115 dies, el riu va ser el testimoni d'un enfrontament cruel i decisiu pel desenllaç de la Guerra Civil.

La batalla va iniciar-se a les 0:15 hores de la matinada del dia 25 de juliol de 1938 quan l'exèrcit republicà va començar a creuar el riu per diferents punts entre, Mequinensa i Amposta.

A partir del 25 de juliol, La Fatarella es converteix en zona de front actiu. Les unitats franquistes al assabentarse que els republicans han creuat el riu es retiren cap ha Vilalba dels Arcs. Molts fatarellencs, marxen a reraguarda a zona “nacional “ (Caspe, Maella, Saragossa...), alguns marxen a la reraguarda republicana, a l’altre costat de riu i alguns es refugien en masos i cabanes pel terme.

La 35 Divisió, que ha creuat el riu per Ascó,  per error, arriba a La Fatarella per  la carretera, patrulles del  58 Batalló (Lincoln) de la XV brigada de la 35ª divisió ocupen La Fatarella, dons no era el seu objectiu.

Les unitats de la 3ª Divisió, que pugen de Riba-Roja i que han d’ocupar  La Fatarella i desprès  prosseguir el seu camí cap a La Pobla de Masaluca i Villalba dels Arcs es retrasen,  perdent-se per la Serra de La Fatarella.

La mateixa nit del 25  la 3ª Divisió està al la Serra de La Fatarella; els comandaments pensen que la població encara esta ocupada per soldats nacionals i fan nit allí mateix, en la intenció de quan claregi el dia fer un atac.

Per error es produeixen tirotejos entre patrulles de la 35ª divisió i la 3ª, a les afores de La Fatarella, la 3ª divisió es pensava que eren soldats enemics.

Ja entrat el dia 26 els primeres soldats de la 3a Divisió (possiblement la 33 Brigada) van entrar a La Fatarella per desprès continuar el seu camí cap a Vilalba dels Arcs (la 33 Brigada) i la Pobla de Massaluca (la 31 Brigada).