TROBADA D'ASSOIACIONS DE BRIGADISTES A LA FATARELLA 2024

 

Nota de premsa

 

3ª trobada d’associacions de brigadistes internacionals a La Fatarella

Ja fa mes de 15 anys es van desplaçar a La Fatarella un grup d’alemanys, en representació de les associacions de brigadistes internacionals que hi ha a Europa, i a un bosc de La Fatarella “al Bosc de la Memòria” van enganxar-hi unes quantes plaques, amb els noms d’aquets herois internacionals.

El 2018 les associacions Lo Riu i l’associació alemanya KFSR 1936-1939 van signar un conveni de col·laboració, i van organitzar la 1ª trobada d’associacions de brigadistes, on també en aquest bosc es van col·locar diverses plaques commemoratives i es va inaugurar el monument a les brigades internacionals.

Aquestes dos associacions son també les que des de el 2018 tenen cura i realitzen el manteniment del Bosc de la Memòria.

Aquest any un cop mes , l’Associació  Lo Riu i l’associació  KFSR 1936-1939 han organitzat, per els dies 2 i 3 de novembre un seguit d’actes commemoratius a La Fatarella.

 

El dissabte 2 de novembre a les 10:00 hores es sortirà amb cotxes particulars de davant del Casal de la Vila, en direcció al Bosc de La Memòria, on familiars de brigadistes internacionals i representants d’associacions de diversos països d’Europa,  col·locaran unes plaques commemoratives en memòria del seu familiar, el qual va participar com ha brigadista internacional a la guerra del 36.

Aquest any el bosc donarà visibilitat a les dones brigadistes, amb unes plaques commemoratives que recordaran a 3 dones brigadistes.

 

Per la tarda, es visitarà l’exposició interpretativa del final de la batalla de l’Ebre que es troba al local de l’associació Lo riu a La Fatarella.

 

El diumenge els actes previstos seran, a l’espai històric del final de la batalla de l’Ebre a La Fatarella (cota 562), allí es farà una visita guiada a les fortificacions del final de la batalla de l’Ebre que el novembre de 1938, van permetre la retirada ordenada del que quedava de l’exèrcit republicà a l’alta riba del riu.

Donat per acabat els actes commemoratius amb una ofrena al monument a la XV brigada que foren els defensors d’aquelles trinxeres .

La sortida serà de davant del casal de la vila de La Fatarella a les 10 del matí.

 

 

Les Brigades Internacionals

 

Durant la Guerra civil espanyola es calcula que mes de 35.000 homes i dones de 53 països diferents agrupats en les brigades internacionals, van venir a Espanya a lluitar contra el feixisme.

Eren joves que van venir disposats a donar la vida per ajudar al poble espanyol a defensar els seus drets i llibertats amenaçades per el franquisme a Espanya i el nazisme a Europa.

Es calcula que durant tot el període de la guerra, van morir uns 9.000 brigadistes internacionals

Aquestes unitats militars, van ser utilitzades per l’exèrcit de la II república com ha forces de xoc, intervenint en les batalles mes dures de la guerra, Jarama, Front d’Aragó, l’Ebre…

La majoria d’aquets voluntaris provenien d’organitzacions juvenils d’esquerres, principalment comunistes.

La participació de diferents estats estrangers a la guerra, vulnerava els tractats signats al pacte de no intervenció. El 1938 el Comitè de Londres va establir un pla de retirada dels efectius estrangers. Franco ho va acceptar, però no ho va complir. Fins al finalitzar la guerra van continuar unitats de feixistes italians i  nazis alemanys a les files sublevades

.

El 28 d’octubre, en plena batalla de l’Ebre, les brigades internacionals son retirades cap als seus països de procedència. El poble de Barcelona els fa un emotiu homenatge de comiat.

Dolores Ibarruri, mes coneguda com “la Pasionaria” va pronunciar un emotiu discurs:

 No os olvidaremos; y cuando el olivo de la paz florezca, entrelazado con los laureles de la victoria de la República española, ¡volved!..."

 

Molts d’aquets brigadistes internacionals que van tornar als seus països van, lluitar contra els nazis durant la 2ª Guerra Mundial. Alguns altres van acabar en diferents camps de concentració.

 

Desprès de la 2º Guerra Mundial els seus familiars van crear als seus països, associacions i entitats que honoren la memòria d’aquells homes i dones que preveient el nazisme a Europa

van venir a Espanya a combatre el franquisme, algunes d’aquetes entitats estan formades per joves antifeixistes d’arreu d’Europa.