Historia Paisatge i Patrimoni 09

Al llarg del 2009, Lo Riu Associació per l’estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de L’Ebre ha organitzat diversos actes per difondre el patrimoni històric de les nostres terres.

S’han realitzat diverses exposicions sobre la linea fortificada de la Serra de La Fatarella, conjutament amb conferencies sobre el final de Batalla de l’Ebre a les poblacions seguents:

- Al mes de maig a Garcia, en motiu del 10è Aniversari de l’Associació Cultural “La Foig”.


















- El 25 de juliol a Faió, formant part dels actes de la segona recreació històrica del creuament de l'Ebre per part de l’exercit republicà; organitzat per l’Associacio “Memoria Histórico Militar”.










- A Ribaroja del 22 al 30 d’agost amb motiu de la celebració de les Festes Majors.











Aquest any i per primera vegada, Lo Riu ha organitzat les jornades Història, Paisatge i Patrimoni 2009, aquestes, son uns seguit d’actes de temàtica diversa que tot seguit els detallem:








Els preparatius de la batalla.

El dia 5 de juliol varem fer una visita guiada a l’observatori de Sant Pau de la Figuera, a la comarca del Priorat. Del lloc on el General Vicente Rojo, va dirigir la ofensiva de l’exèrcit de la república a l’Ebre, l’estiu del 1938.
Varem veure els punts on es van muntar les passarel·les i els ponts per poder creuar el riu la nit del 24 de juliol del 38, començant així la Batalla de l’Ebre.
Es van repartir fulletons i uns texts on s’explicava la biografia de Vicente Rojo.








La telegrafia òptica i la 3ª guerra Carlina

El dia 11 de juliol es va fer a la sala polivalent de La Fundació el Solà, la conferencia sobre la xarxa de telegrafia òptica a l’Ebre.
Van intervenir-hi el Sr. Francisco Javier Cortés del “Centro de Estudios Caspolinos” i el Sr. Antonio López membre de l’associació Lo Riu.

El Sr. Francisco Javier Cortés es l'autor del llibre ”Caspe y el sexenio revolucionario. Las torres ópticas”, i ens va parlar sobre la xarxa de torres de telegrafia òptica del Baix Aragó.
El Sr. Antonio López, va parlar de la xarxa de torres de telegrafia òptica a les Terres l’Ebre i va presentar els descobriments fets recentment per l’associació Lo Riu sobre aquesta xarxa.






Les fosses de la memòria.

El dia 12 de setembre a la sala de ball del Casal de la Vila de La Fatarella.
La Sra. Neus Salles i el Sr. Josep Maria López van presentar el seu llibre, “Les Fosses de la memòria”. Al finalitzar l’acte van signar els llibres que es podien adquirir a l’entrada.













L’activitat es va realitzar conjuntament amb el Centre d’Estudis de La Fatarella.









Jornades europees del patrimoni 09.

Els dies 26 i 27 de setembre, varem participar en les Jornades europees del patrimoni 09, amb l’exposició “la seu de XV Cos d’exercit de la república i el campo trincerato di Fatarella” que es va realitzar a la sala d’exposicións de la Fundació El Solà. Tanmateix es realitzaren visites guiades a la Linea Fortificada de la Serra de La Fatarella amb un considerable nombre de visitants de diversos llocs.
























El camp de batalla, Cota 705 a la Serra de Pàndols

El dia 10 d’octubre es va fer una visita guiada a la cota 705, a la Serra de Pandols




El Sr. Jaume Escuder, membre de l’associació Lo Riu, ens va fer gaudir d’una visita extraordinària, explicant-nos en detall les diferents ofensives que van fer tots dos exercits enfrontats, al mateix temps que ens va narrar anècdotes de combatents que van estar allí.














També varem gaudir del paisatge, la natura i d’unes magnifiques vistes amb la serralada dels Ports al fons.
Els visitants provenien de La Secuita, Lleida, Amposta, Bot, Barcelona i altres llocs.



Els molins hidràulics fariners de la Terra Alta

El 24 d’octubre es va fer a la sala de ball del Casal de la Vila de la Fatarella, una conferencia sobre els molins hidràulics fariners de la Terra Alta.
El ponent, el Sr. Jaume Escudé, que es mestre d’educació primària a Gandesa, membre de Lo Riu i un gran estudiós d’aquest sistema de molins per moldre gra, va fer la presentació mitjançant fotografies i esquemes dels molins fariners hidràulics de tota la Terra Alta.
El 1989 va publicar aquest treball a la revista numero 19 que edita el Centre d’Estudis de la Terra Alta.









Presentació del llibre inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del Coll de Balager

El passat 31 d’Octubre es va dur a terme la presentació del llibre “ Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del coll de Balaguer “, d’Alfons Tejero Farnós, historiador local de l’Hospitalet de l’Infant.
Aquesta presentació es va fer a la sala de ball del Casal de la Vila de La Fatarella i va comptar amb la presencia de l’autor Alfons Tejero Farnós i del seu col·laborador Oriol Miró Serra.
Després d’una breu introducció on es va fer referència a l’historia de La Fatarella citant perxes i les fortificacions de la Batalla de l’Ebre, l’autor del llibre va explicar la importància estratègica del Coll de Balaguer, un petit coll entre l’Ametlla de Mar i Hospitalet de l’Infant, on s’ubiquen restes de molt variades èpoques que van des de restes prehistòriques a un conjunt de fortificacions de la Guerra Civil Espanyola, construïdes per presoners polítics i del Front de Terol.







Presentació del llibre La Batalla del Ebro. Maniobra de una División.

El dissabte 14 de novembre, coincidint amb el 71é aniversari del final de la Batalla de l’Ebre, es va fer a la sala de ball del Casal de la Vila de La Fatarella la presentació del llibre “La Batalla del Ebro. Maniobra de una División” de Julián Henríquez Caubín, que fou Cap d’Estat Major de la 35 Divisió Internacional.




Aquesta presentació fou realitzada pel Sr. Francisco Cabrera Castillo que es president del Centre de Documentació del Baix Ebre i la Terra Alta, membre de l’associació Lo Riu i un gran expert i estudios de la Guerra Civil Espanyola.
Ha publicat diferents llibres com “Del Ebro a Gandesa” i en breu preveu publicar-ne altres.




El Sr. Francisco Cabrera va parlar sobre el llibre en cuestió i al final sobre la figura de Julian Henriquez Caubín.






El Final de la Batalla de l’Ebre

El diumenge dia 15 es va fer una visita guiada a La Serra de La Fatarella, al lloc on fa 71 anys va finalitzar la Batalla de l’Ebre.
A la seu de la Fundació el Sola, els assistents, entre ells un grup procedent de Fonsorbes (França) acompanyats per regidors de l’Ajuntament de la Fatarella, varen visitar l’exposició de la linea Fortificada de la Serra de La Fatarella, seguidament d’una visita guiada sobre el terreny en questió.

Sent aquest l’acte final de les jornades d’Historia, Paisatge i Patrimoni 09.


Per sant Jordi varem fer una parada de llibres davant del Casal de la Vila, també hem col·laborat amb diferents xerrades i presentacions de llibres que han organitzat altres entitats.

Paral·lelament amb aquets actes anteriorment esmentats, s’han realitzat durant tot l’any, visites guiades a la Línia Fortificada de La Fatarella a diversos grups que ho han sol·licitat.



















També agrair la col·laboració del Centre d’Estudis de La Fatarella, de La Fundació el Solà, de Caixa Tarragona i de “la Caixa”.

Esperem que tots aquells que hagueu assístit en algun d’aquets actes, aquests hagin estat del vostre agrat i animar-vos a participar-hi el proper any.