75è aniversari del final de la Batalla de l'Ebre.


En l’any que es commemora el 75 é aniversari de la batalla de l’Ebre,  Lo Riu Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre i el Departament de Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Universitat de Barcelona han organitzat, per els dies 23 i 24 de novembre unes jornades commemoratives del final de la Batalla de l’Ebre a La Fatarella.
                                                 
El dia 23 de novembre es realitzarà al Casal de La Fatarella el 1r congres nacional sobre la recuperació del patrimoni de la guerra civil espayola.
En aquests congres, cinc associacions d’arreu de l’estat espanyol, ens explicaran, com han dut i duen a terme els seus projectes de recuperació de diverses infraestructures de la guerra civil espanyola i la seva posada en valor.

Dintre d’aquest congres, es farà una conferencia sobre l’arqueologia del conflicte i les excavacions a les fortificacions de la serra de la Fatarella.

Aquesta conferencia anirà a càrrec del Sr. Francesc Xavier Hernandez,  catedràtic d’història de la Universitat de Barcelona i de la doctora Maria del Carmen Rojo, co-directora de les excavacions arqueològiques de La Fatarella i membre de DIDPATRI de la Universitat de Barcelona.

Al finalitzar el congres, es podrà visitar, al centre d’interpretació del final de la batalla de l’Ebre (c/ Solà 23 de La Fatarella), l’exposició “La darrera resistència republicana a l’Ebre”

A les deu del matí del dia 24 a l’Espai històric del final de la batalla de l’Ebre, a la Serra de La Fatarella , s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme de militaria.
També durant tot el matí es podran fer visites guiades al nou itinerari del final de la batalla, en aquest itinerari, desenvolupat per l’associació Lo Riu, el visitant podrà veure, des de diferents punts, con l’exèrcit franquista va fer l’atac sobre les posicions defensades per soldats republicans. Aquets homes van plantar cara durant 48 hores a les tropes franquistes, fent possible així la retirada ordenada del gruix de l’exèrcit republicà per el pont de Flix.

També es farà la inauguració d’una placa en memòria als defensors de les llibertats. A aquesta inauguració esta previst l’assistència de familiars de comandaments de l’exèrcit republicà i també de familiars de soldats desapareguts en aquella batalla.

El punt i final a aquets actes serà una recreació històrica de l’atac a les fortificacions de la serra de La Fatarella, en aquesta recreació participaran diferents grups de recreació històrica.

2 comentaris:

Salvi Fernandez Bosch ha dit...

Felicitats per la feina que feu.
Llàstima que no hi ha prouta divulgació i no ho he sabut amb temps per poder venir a l'acte.

Salvi F.
Familiar de soldat republicà, destacat a la Fatarella

lo riu ha dit...

VAREM FER TOTA LA DIFUSIÓ QUE VAREM PODER, ALGUNS MITJANS DE COMUNICACIÓ ES VAN FER RESSO, A ALGUNES AGENDES.
FEM MOLTA DIFUSIÓ PER ELS MITJANS A INTERNET (CREIEM QUE ES EL QUE FA MES DIFUSIÓ AVUI EN DIA)
ENS POT SEGUIT A AQUEST BLOG, A FACEBOOK I A TWITER @LO_RIU.
POT POSARSE EN CONTACTE AMB NOSALTRES A LORIUASSOCIACIO@GMAIL.COM