2ª Recreació Històrica del Final de la Batalla de l'Ebre. Flix - 20 i 22 de novembre

... “QUINCE MINUTOS DESPUÉS EL ARMAZÓN DE HIERRO QUE NOS UNÍA AÚN A LA ORILLA DERECHA VOLABA POR LOS AIRES. DESPUÉS DE 113 DÍAS DE INTENSO COMBATE HABÍA TERMINADO LA BATALLA DEL EBRO”. EL ENEMIGO, NO ESPERABA NUESTRA RETIRADA...

Amb aquestes paraules descrivia Manuel Tagüeña Lacorte, Cap del XVè cos de l’Exèrcit de l’Ebre, el final de la batalla més cruenta i sagnant de la Guerra Civil Espanyola.

De la mateixa manera que tres mesos abans iniciaven una gran ofensiva sobre el marge dret del riu, acció sempre difícil d’executar des d’un punt de vista militar, el 15 de novembre de l’any 1938 es produïa la retirada de les malmèses tropes lleials a la República. Tot i que el replegament fou idea del mateix Tagüeña al marge del seu superior, significà un exemple  d’eficient estratègia, elogiada pel mateix Estat Major Central de la República que la qualificà com: “la fase más difícil, la habilísima maniobra de retirada”.

Tagüeña va dissenyar amb èxit un pla d’evacuació que, prenent com a eix central la població de Flix, pretenia retirar les tropes de forma ordenada i davant la sorpresa de l’enemic. L’acció va significar que molts homes salvessin la vida.


Els dies 20 i 22 de novembre  tindrà lloc la 2º recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre.
El lloc triat aquest any, per l’associació Lo Riu associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, es la població de Flix, a la Ribera d’Ebre.
Aquestes jornades les hem organitzat, conjuntament amb l’associació La Cana i l’ajuntament d’aquest municipi riberenc.

Aquestes jornades tenen com ha objectiu principal, donar a conèixer al públic en general, com es va produir l’anomenada “Retirada” de l’exèrcit republicà i el seu retorn al marge esquerre de l’Ebre.

El dijous dia 20 s’iniciaran les activitats, a Ca don Ventura a la Plaça de l’Església, amb la projecció del curtmetratge “La Fatarella 1938” i la xerrada “El banc d’ADN , l’ultima esperança per als familiars dels desapareguts a la guerra civil” a càrrec del senyor Roger Heredia.

S’explicarà com s’està duent a terme la política de Memòria Històrica  i exhumació de fosses per part de la Generalitat de Catalunya, els mandats de l’ONU sobre desaparicions forçoses i el seu incompliment a hores d’ara per part del govern espanyol i català.

També s’explicarà el protocol a seguir per  fer-se les proves d’ADN, per totes aquelles persones que tenen algun familiar desaparegut durant la Guerra civil i hi estiguin interessades.

“Si no disposem d’un banc d’ADN, dels familiars vius, per comparar-lo amb l’ADN de les restes humanes de la guerra civil que s’han trobat, no podem identificar-les”

El dissabte dia 22 a les 10:30, al Passeig de l’Ebre, s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar i una exposició de vehicles dels anys 30.
Però acte principal es centrarà en la 2ª recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre, recreant el replegament i la retirada ordenada dels soldats del XV cos d’exèrcit de la república.

Per finalitzar, es farà una ofrena floral en record de totes les víctimes de la guerra, per part dels senyors Joan Molet, familiar de Josep Miret Musté, Conseller de la Generalitat de Catalunya el 1937 , del senyor Enric Garriga,  president de l’Amical Mauthausen i diversos familiars de soldats que avui encara resten desapareguts.