3ª RECREACIÓ HISTÒRICA DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE



“el día 13 de noviembre, recibo la orden de construir un puente ente Ribarroja y Flix, para lograr que las tropas del XV cuerpo, con su Jefe El teniente coronel D. Manuel Tagüeña, acompañado del Comisario Fusimaña y del asesor soviético, Soroka, pudieran atravesar el rio con mayor facilidad.
Lo construimos en solo dos noches, ya que de día no trabajamos para no alertar al enemigo que cada vez estaba más cerca, el día 15 pasaron todos los efectivos, “a pesar de la derrota, las tropas volvían llenas de moral, y pasaban el puente cantando:

“NO HAY QUIEN PUEDA, NO HAY QUIEN PUEDA
CON LA GENTE DE TAGÜEÑA,
GUERRILLERA, LUCHADORA,
NO HAY QUIEN PUEDA, POR AHORA”

Cuando el alba empezaba a clarear, un pelotón del Batallón de Destrucciones hizo volar el puente, y, con esta traca final, termino la batalla del Ebro.

Julio  Diamante. Comandant del Batalló de Pontoners,  




De la mateixa manera que tres mesos abans el cap de pontoners Julio Diamante ordenava als seus homes construir les passarel·les per iniciar una gran ofensiva sobre el marge dret del riu, el 15 de novembre de l’any 1938 es produïa la retirada del que quedava de l’exèrcit republicà a l’Ebre. Tot i que el replegament fou idea del mateix Manuel Tagüeña al marge del seu superior, significà un exemple  d’eficient estratègia, elogiada pel mateix Estat Major Central de la República que la qualificà com: “la fase más difícil, la habilísima maniobra de retirada”.

Tagüeña va dissenyar un pla de retirada, prenent com a eix central la població de Flix, pretenia retirar les tropes de forma ordenada i davant la sorpresa de l’enemic. Al contrari d’haver·se produït una desbandada, com molts historiadors afirmen que es va produir,  la retirada hauria estat nefasta per l’exèrcit fidel a la República. L’acció va significar que molts homes salvessin la vida.

Aquest any, la 3º recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre, tractarà de recrear aquells últims moments en que les malmeses tropes del XV Cos d’exèrcit es retiren de l’Ebre.

Aquesta jornades estan organitzades per Lo Riu associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb l’associació La Cana de Flix, l’ajuntament  i el museu de Fayon.

Tenint com ha objectiu principal, donar a conèixer al públic i mes concretament a les generacions mes joves, com es va produir l’anomenada “Retirada” de l’exèrcit republicà i el seu retorn al marge esquerre de l’Ebre.

El diumenge dia 29 a les 10:30, al Passeig de l’Ebre de Flix, s’obrirà al públic els campaments, que s’encarregaran de muntar els grups de recreació històrica, grups vinguts de Catalunya, Aragó i del Pais Valenciá.

L’acte central serà a les 12:30 hora en que el Tinent Coronel Manuel Tagüeña ordenarà a les seves tropes de creuar el riu,  iniciant així la recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre.

Al finalitzar la recreació l’escola municipal de musica de Flix, farà una actuació musical i desprès les pubilles de faran una ofrena floral per la pau entre els pobles.


A las 12,55 horas fuerzas de la 4ª de Navarra ocupan el pueblo de Ribarroja, la 50 División marchaba bordeando el rio para relevarla. A las 13,10 el general Vigón observa que la 82 división desciende por el barranco de Musillo y que otras avanzadillas de la 1ª habían ocupado Flix en las primeras horas de la mañana.

Cuartel General del Cuerpo de Ejército Marroquí.

http://www.diaridetarragona.com/ebre/52707/portada-ebre-dilluns-30-de-novembre-de-2015


http://www.diaridetarragona.com/ebre/52704/130-persones-recreen-a-flix-el-capitol-final-de-la-batalla-de-lebre