RECREACIÓ HISTÒRICA DE LA BATALLA DE L'EBRE. 16 juliol a La Fatarella

Recreació Històrica de la batalla de l’Ebre a La Fatarella
L’entrada de l’exèrcit republicà a La Fatarella

Desprès de la caiguda del front d’Aragó; l’exèrcit de la republicà creua l’Ebre  en retirada i es situa a la riba esquerra del riu. Durant 3 mesos  l’Ebre es converteix en frontera.

A la riba dreta es trobava, desplegat el “Cuerpo de Ejercito Marroquí”, esta format per uns 98.000 homes comandats pel general Juan Yagüe, i estava format per la 40, la 50 i la 105 Divisió.
El 25 de juliol del 1938 les forces republicanes llencen l'ofensiva per travessar l'Ebre. S'iniciava una terrible batalla de desgast. Durant 115 dies, el riu va ser el testimoni d'un enfrontament cruel i decisiu pel desenllaç de la Guerra Civil.
La batalla va iniciar-se a les 0:15 hores de la matinada del dia 25 de juliol de 1938 quan l'exèrcit republicà va començar a creuar el riu per diferents punts entre, Mequinensa i Amposta
Per distreure l'atenció de l'enemic, es realitzaren dos passos menors: un, més al nord, a càrrec de la 42 Divisió que va creuar el riu entre Mequinensa i Faió, i un altre pel sud, en el sector d'Amposta, a càrrec de la 45 Divisió.
El gran pes de l'operació a l’Ebre va anar a càrrec de les forces que van creuar pel sector central, integrades pel gruix dels V i XV Cos d’Exèrcit. En una ràpida operació i malgrat la manca de transport mecanitzat, ocupen els dies següents les Serres de la Fatarella, Pàndols i Cavalls. Amb aquestes conquestes, el 26 de juliol estableixen la línia de màxima penetració de l'exèrcit republicà dintre territori enemic.
Segons el diari d’operacions del XV Cos d’Exèrcit,  a la 3ª Divisió se li encarrega la tasca d’ocupar  La Fatarella. La 31ª Brigada tindrà que creuar el riu per Riba-Roja i  la 33ª Brigada per Flix, ocupar la població; també  la Serra de la Fatarella i La Fatarella.
En canvi la 35ª Divisió tindrà que passar al nord i al sud d’Ascó, ocupar-lo, avançar cap ha la Venta de Camposines i la Serra de la Vall de la Torre, per enllaçar amb el V Cos a la Serra de Cavalls i amb la 3ª Divisió al kilòmetre 6 del camí  de la Venta de Camposines a La Fatarella, ocupant també  Corbera i Gandesa.

Les primeres hores

La 31ª Brigada ocupa Riba-roja, fen presoners a la majoria dels efectius de la 2ª i 3ª compañía del 16 Batalló de Burgos. I continuen la seva marxa en direcció a la Pobla de Massaluca i Vilalba.
Vora al mig dia, el Cuartel General de Franco ordena al “Cuerpo de Ejército Marroquí”, que la defensa s’organitzi entre “Monte Rey – Puig de l’ Aliga- Corbera – Vilalba”. Això fa que s’abandoni precipitadament La Fatarella i que les forces franquistes de la zona es dirigeixin a Vilalba.

No serà fins les 5 de la tarda que un batallo de la 33ª i un altre de la 60ª Brigada ocupen Flix, on fan uns 600 presoners.
 La 35 Divisió, que ha creuat el riu per Ascó,  arriba a La Fatarella per  la carretera, per això  avancen a les unitats de la 3ª divisió que pugen de Riba-Roja a través de la Serra de La Fatarella
Les unitats de la 3ª Divisió que han d’ocupar  La Fatarella i desprès  prosseguir el seu camí cap a La Pobla de Masaluca i Villalba dels Arcs es retrasen,  perdent-se per la Serra de La Fatarella.
Per la nit, la 35ª Divisió,  en el seu afany d’establir enllaç amb la 3ª Divisió (segons la pensa de la 35ª Divisió i del mateix Tinent coronel del XV Cos d’Exercit)  patrulles del  58 Batalló (Lincoln) de la XV brigada de la 35ª divisió ocupen La Fatarella,dons no era el seu objectiu.
També la mateixa nit del 25  la 33ª Brigada està ja prop de La Fatarella, al Vèrtexs Montserrat; els comandaments pensen que la població encara esta ocupada per soldats nacionals i fan nit a la Serra de La Fatarella, en la intenció de quan claregi el dia fer un atac.
Per error es produeixen tirotejos entre patrulles de la 35ª divisió i la 3ª, a les afores de La Fatarella, la 3ª divisió es pensava que eren soldats enemics.

L’endemà

Ja entrat el dia 26 els primeres soldats de la 3a Divisió (possiblement la 33 Brigada) van entrar a La Fatarella per desprès continuar el seu camí cap a Vilalba dels Arcs (la 33 Brigada) i la Pobla de Massaluca (la 31 Brigada).
Carlos García Fermín, comissari de la 31 brigada  relata en les seves memòries com ell i Esteban Cabezos, el cap de la 3a Divisió, avancen amb el seu cotxe a les tropes que anaven de camí a La Fatarella, entrant al poble abans que tots ells.
Garcia Fermin va cridar "Visca Catalunya libre!" i "Visca la República Espanyola!", però ningú no contestava. El poble havia estat abandonat.
 Vint minuts més tard, les forces de la 3ª divisió van entrar al poble.

“Garcia Fermin va cridar "Visca Catalunya libre!" i "Visca la República Espanyola!", però ningú no contestava. El poble havia estat abandonat.”

La Fatarella “Nacional”

La Fatarella estava ocupada per el IV Batallon de Gerona que pertanyia a la 50 Divisió “Nacional”. El Coronel Capablanca va instalar-hi el lloc de comandament,  els soldats vivien juntament amb els veïns del poble, alguns d’aquets soldats s’allotjaven en cases civils, també es va adequar una casa com ha hospital militar, magatzems d’intendència, cuina per els soldats. També el “Escuadron Numancia” (Cavalleria ) tenia el seu lloc de comandament a La Fatarella.

A partir del 25 de juliol, La Fatarella es converteix en zona de front actiu,  molts fatarellencs, marxen a reraguarda a zona “nacional “ (Caspe, Maella...), alguns marxen a la reraguarda republicana, a l’altre costat de riu i alguns es refugien en masos i cabanes pel terme.