80 ANYS DE LA BATALLA DE L'EBRE, Recreació històrica. Miravet

Desprès de la pèrdua del front d’Aragó, a l’abril de 1938; l’exèrcit de la república, creua l’Ebre en retirada i es situa a la part esquerra del riu. Durant 3 mesos, l’Ebre es converteix de frontera entre els dos exercits.
A la riba dreta, es trobava desplegat el “Cuerpo de Ejercito Marroquí”, format per les divisions  50 i 105, i amb uns 85.000 homes i comandat per el general Juan Yagüe.
La 50 divisió es va crear al maig del 38 amb soldats de lleba. Al juny del mateix any cobria tot el sector de l’Ebre que anava des de Mequinensa fins ha Xerta. El seu cuartel general estava a Gandesa.
El Sector Ascó-Miravet estaba defensat per el 17º Batallo de Mérida i el 7º Batallo de Arapiles, amb el 12º batalló de Bailen de reserva a la Venta de Camposines. El 7º Batallo de Arapiles ocupava Miravet des de l’abril.
El sector Miravet-Xerta, estava defensat per el batallo 9º de Sant Quintin y el Batallo 5º de Flandes amb el Batallo 19º de Zamora i el 21º de Zaragoza de reserva a Corbera i Prat de Conpte , respectivament.
L’ofensiva Republicana començà el 25 de juliol del 38, cuan les forces republicanes llencen l'ofensiva per travessar l'Ebre.

S'iniciava una terrible batalla de desgast.   Durant 115 dies, el riu, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, van ser testimonis d'un enfrontament cruel i decisiu pel desenllaç de la Guerra Civil.

La batalla va iniciar-se a les 0:15 hores de la matinada del dia 25 de juliol del 38quan l'exèrcit republicà va començar a creuar el riu per diferents punts, entre Mequinensa i Amposta.
El gran pes de l'operació a l’Ebre va anar a càrrec de les forces que van creuar pel sector central,    que formaven el  Vº i XVº Cos d’Exèrcit. Comandats per Enrique Lister i Manuel Tagüeña respectivament.

En una ràpida operació i malgrat la manca de transport mecanitzat,  ocupen els dies següents les Serres de La Fatarella, Pàndols i Cavalls. Amb aquestes conquestes, el 26 de juliol estableixen la línia de màxima penetració de l'exèrcit republicà en terreny enemic.


Pas de l’Ebre

Les primeres unitats republicanes que creuen el riu  per la zona de Miravet ho fan amb barques, son la 37 i la 101 brigades de la 46 divisió, hi ho fan mes ho menys a l’altura de Ginestar, amb un total de 107 barques.

El batallo de sapadors del V Cos d’Exèrcit , a les 24:00hores del 24 juliol del 38, munten, davant de Benissanet, un “Puente de madera de 12 Tn”, davant Ginestar un “Puente de vanguardia de 5Tn” i entre Ginestar i Miravet munten  dos “pasarelas” i una “Compuerta de 10Tn” (on podran passar material pesat) també riu avall, passat Miravet es muntarà un “puente falso” per despistar l’enemic.

 A Miravet s’hi trobava el 7º batallon de Arapiles que fou atacat per sorpresa; fortificant-se a correcuita i resistint a l’empara de les parets del Castell, desprès d’un intens combat i de els soldats franquistes es quedin sense munició, els soldats republicans  ocupen la población, i fan presoners als defensors del Castell.

D’això ara fa 80 anys, i amb aquesta recreació històrica, volem recordar uns fets que van passar al poble de Miravet i també a les nostres comarques,   uns fets que han marcat a unes generacions.


Per aixó hem organitzat, per el dia 7 de juliol una recreació Històrica de l’entrada dels solats republicans a Miravet.
                                                 
A les 9 del matí  a la plaça de l’Arenal s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar i  productes locals

També durant tot el matí a la mateixa plaça es podran visitar els diferents diorames preparats per els grups de recreació.

A les 12:00 hores començarà la recreació històrica de l’entrada de l’exèrcit de la república i el combat amb les tropes franquistes.

La jornada finalitzarà amb una ofrena floral en record de totes les victimes de la Guerra Civil.

Tambe del 8 de juliol al 19 d'agost, de dimarts a diumenge de les 11 a les 14 hores es podrá visitar a Església vella de Miravet l’exposició: “Aviazione Legionaria Italiana. La destrucció a un petit poble de la Terra Alta”

Informació:

Lo Riu:
646925114 / loriuassociacio@gmail.com  /  www.loriuasociacio.blogspot.com

Ajuntament de Miravet:
977407134 /  infomiravet@altanet.org  /  www.turismemiravet.cat