70è aniversari de la Batalla de l’Ebre. El final de la batalla de l'Ebre



Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, des de fa quatre anys, es dedica a la recuperació i difusió de dos elements claus de la Batalla de l’Ebre, el lloc de comandament del XV C.E. de la República i la línia fortificada de la Serra de La Fatarella.
A l’hivern del 2005 ja es van realitzar diferents actes de difusió al respecte, amb el patrocini de l’ajuntament de La Fatarella i l’ajuntament de Flix.
Un d’aquets actes es va fer a la Cambra de Comerç de Tortosa, on es va lliurar un informe dels descobriments a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre i al COMEBE, igual que s’havia fet dies avanç amb els ajuntaments, anteriorment esmentats.
La noticia fou publicada a diferents mitjans de comunicació i a televisió de Catalunya (TV3).

Aquest any que es compleixen 70 anys de la batalla de l’Ebre, i coincidint amb els dies del seu final, el 15 i 16 de novembre, Lo Riu ha realitzat un seguit d’actes, que s’inclouen dintre dels actes commemoratius del 70é aniversari de la batalla de l’Ebre, impulsats pel Memorial Democràtic.

El dissabte dia 15 a les deu del mati, a la sala de plens de l’ajuntament de Flix es va fer la recepció dels conferenciants, dels descendents dels comandaments del VX cos d’exèrcit de la república i de les autoritats.
A la sala de plens van signar al llibre d’honor, la senyora Maria Jesús Bono, directora del Memorial Democràtic, la senyora Carmen Tagüeña, filla del Tinent Coronel Manuel Tagüeña, la senyora Laura Henriquez, filla de Julian Henriquez Caubín, i el senyor Julio Diamante, fill de Julián Diamante .
Al finalitzar l’acte se’ls va fer entrega d’una reproducció de la barca de Flix i van fer uns petits parlaments d’agraïment.

Aproximadament a les onze, la senyora Maria Jesús Bono va inaugurar, a la sala d’exposicions “Ca Ventura”, l’exposició titulada: “El XV cos d’exèrcit de la República” i el “Campo trincerato di Fatarella”.

Aquesta exposició consta de les fotografies fetes per el “Comando di Troupe Voluntaries”, fotografies de l’estat actual de la línia fortificada, dels treballs de recuperació realitzats per Lo Riu, panells explicatius, plànols i varis documents.
També vitrines amb objectes de la vida diària dels soldats i una petita mostra de cascs i uniformes dels bàndols involucrats en la batalla.
Aquesta exposició va estar oberta fins el dissabte dia 6 de desembre, que con a cloenda, es va fer la presentació del documental “Ovjettivo Barcellona” de Xavier Juncosa.

Desprès de visitar l’exposició, es va fer la inauguració de la museïtzació del refugi antiaeri del carrer Sant Josep, on el grup de recreació històrica “Ejercito del Ebro” va escenificar la vida quotidiana a un refugi de reraguarda.


Desprès de dinar, a les cinc de la tarda, al cinema de “La Unió Social”, on hi havia unes 300 persones, va començar la conferencia “El final de la Batalla de l’Ebre”.
Van intervenir-hi el:

-Sr. Josep Sanchez Cervelló, doctor en Historia de la Universitat Rovira i Virgili.
-Sra. Maria Jesus Bono, directora del Memorial Democràtic.
-Sra. Carmen Tagüeña, filla del Tinent Coronel Manuel Tagüeña, cap del XV cos d’exèrcit.
-Sra. Laura Henriquez, filla de Julián Henriquez Caubín, cap d’esta major de la 35 divisió Internacional.
-Sr. Arturo Bustos, net de Teodoro Gonzalez, cap d’enginyers del XV C.E. de la república.
-Sr. Julio Diamante, fill de Julian Diamante, major del batallo de pontoners num. 3.
-Sr. Gregorio Simón Mateo, net de Pedro Mateo Merino, Tinent Coronel de la 35 divisió Internacional
-Sr. Francisco Cabrera Castillo, membre de Lo Riu i director del Centre de Documentació del Baix Ebre i la Terra Alta, va parlar dels últims dies de la Batalla de l’Ebre.
-Sr. Àngel Solà Mauri, estudiós de la Batalla de l’Ebre i membre de Lo Riu, va parlar del XV C.E. i la línia fortificada de La Fatarella.
-Sr. Pere Muñoz, Batlle de Flix i professor d’història de l’ I.E.S. Flix, va acomiadar l’acte.

Al finalitzar la conferencia el “cor flumine” de Tortosa va fer un petit recital de cançons que cantaven els soldats. Con “Ay Carmela” i el “Paso del Ebro”.

A les nou de la tarda alguns membres de l’associació Lo Riu i els familiars dels comandaments del VX Cos d’exèrcit de la república, van visitar l’exposició de quadres “l’exili”, “l’abecedari de la llibertat” i “Art al Ras”, fets per diferents artistes i escultors, a la Fundació el Solà.
A la Fundació el Solà els descendents dels comandaments van signar al llibre d’honor i Lo Riu els va obsequiar amb un lot de llibres.



El diumenge dia 16 l’acte de rebuda d’autoritats i conferenciants, es va fer a les nou del matí a la sala de plens de l’ajuntament de La Fatarella.
El senyor Xavier Vega, director dels serveis territorials del departament cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, i la senyora Carme Peleja, alcaldesa de La Fatarella van fer uns breus parlaments.
Tot seguit es va procedir a la signatura del llibre d’honor, per part del senyor Xavier Vega, la senyora Carmen Tagüeña, la senyora Laura Henriquez, el senyor Arturo Bustos i el senyor Julio Diamante.
Al finalitzar l’acte es va fer entrega d’un obsequi i es va fer un petit refrigeri.


Aproximadament a les deu i mitja va començar al “Casal de la Vila”, la conferencia “La Fatarella al 1938”.
Van intervenir-hi el:

-Sr. Xavier Vega, director dels serveis territorials del departament cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre,
-Sra. Carme Peleja, Alcaldessa de La Fatarella.
-Sr. Àlex Sambró, president de Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre.
-Sra. Carmen Tagüeña, filla del Tinent Coronel Manuel Tagüeña, cap del XV cos d’exèrcit de la república.
-Sr. Àngel Solà Mauri estudiós de la Batalla de l’Ebre i membre de Lo Riu , va parlar de la Batalla de l’Ebre a La Fatarella.
-Sr Benjamí Prades, membre de la lleva del biberó, va parlar de les seves vivències al front de l’Ebre.


A les onze i mitja es va fer una visita, a una part de la línia fortificada de la Serra de La Fatarella, que va ser guiada per el senyor Àngel Solà Mauri, un dels primers descobridors, l’any 2004,d’aquesta línia fortificada.
Van assistir-hi unes 200 persones, alguns membres del grup de recreació històrica “Ejercito del Ebro” van recrear un lloc de comandament i el dia a dia dels soldats dintre de les trinxeres.

També cal destacar que les trinxeres, els refugis i les fortificacions, que es van visitar, van ser restaurades per Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, tot aquest procés de restauració va ser dirigit per un arqueòleg del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aproximadament a la una del mateix dia es va fer la cloenda dels actes de celebració del 70è aniversari de la batalla de l’Ebre amb la inauguració del monument “Memorial a la República i el Pont de ferro”, a Flix.
Van participar-hi el:

-Sr. Xavier Vega, director dels serveis territorials del departament cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre
-Sr. Pere Muñoz, Batlle de Flix
- Els descendents dels comandaments del XV CE de la república.

Al principi i al final de l’acte, l’escola de musica de Flix, va interpretar el “Cant dels ocells” de Pau Casals.