El Batalló Lincoln a la retirada de març de 1938 (Xerrada i Caminada)


Àngel Solà de l’associació Lo Riu de La Fatarella i afeccionat a la fotografia comparativa; el passat any ens va sorprendre amb la localització de les coves de comandament de la XV Brigada a la Serra de Pandols.
Aquest any la sorpresa ens la dona Anna Marti Centellas, amb la identificació i localització d’unes altres fotografies, res a veure amb la Batalla de l’Ebre; si amb la XV brigada internacional, però aquest cop a la retirada dels voluntaris americans del front d’Aragó.
Aquest 2012 en el que es commemora 74 anys de l’efemèride, l’associació cultural La Castellania de Batea, amb la col•laboració de l’associació Lo Riu i del centre cultural i recreatiu Sant Isidre de Batea han organitzat a aquesta localitat Terraltenca, diferents actes de difusió i commemoració, d’aquest fet.
El dissabte dia 31 de Març a les 19:00 a la sala polivalent del centre cultural i recreatiu Sant Isidre de Batea, es farà una conferencia sobre el batalló Lincoln a la retirada de març de 1938, a càrrec d’Anna Marti Centellas.
La conferencia tractarà dels brigadistes internacionals americans. Del dia 18de març fins el 2 d’abril de 1938; un petit resum de la retirada i del recorregut que van fer de Belchite fins a Batea i Corbera, on van ser interceptats per les tropes franquistes.
El dia següent, el diumenge 1 d’abril s’ha organitzat una caminada de Batea fins a Corbera (uns 30 km) fent probablement el recorregut que van fer els soldats del batalló Lincoln el 1938 a la retirada del front d'aragó.
El lloc de sortida serà la Venta de Sant Juan (Batea) a les 9:00 del mati. El recorregut s’ha dividit en diferents etapes, per aquells que nomes vulguin fer una part d’itinerari. Contarem també amb vehicles de suport alguns d’ells de Tortugatt Aventur de Tarragona, adaptats per a minusvàlids.
Es necessari que els participants dugin calçat i roba adequada i s’hagin inscrit prèviament enviant un correu electrònic, amb les seves dades personals i el nombre de assistents, a l’adreça: lacastellania@gmail.com.
El preu de d’inscripció es de 10 € i inclou el dinar (tipus picnic) i l’assegurança individual.