Jornada de divulgació histórica. La Legió Condor a la Batalla de l'Ebre i l'accident d'avió del Coronel Von Scheel

Per aquest mes de juliol, hem organitzat una sèrie d’activitats de divulgació històrica per donar a conèixer un fet poc conegut, com és l’accident de l’avió Hans Wende.

El  4 d’agost de 1939 s’estavellà a la Serra de Llaberia el Hans Wende, un Junker JU-52, on viatjaven 7 persones, tres tripulants i 4 passatgers, entre ells el coronel de l’exèrcit alemany Alexandre Von Scheele.

A finals del 2013, un grup de persones van iniciar una recerca per comprovar, si, el lloc, on la gent gran de Tivissa deia que havia caigut un avió després de la guerra civil, era el punt de l’accident del Hans Wende.

Després de recuperar algunes peces, entre elles una on es veu l’anagrama de la companyia Junker, van poder corroborar, que a la canal del Roc, va ser on es va accidentar l’avió. També s’ha pogut recopilar un parell de testimonis, de l’accident, gràcies als senyors Pere Iglesias i Ramon Aragonés.

Aquesta jornada de divulgació històrica te com eix central, conèixer la historia mes recent de les nostres comarques i la recuperació de la memòria històrica.  Es per això que volem donar a conèixer aquest fet. Per la qual cosa el dia 18 de juliol hem organitzat una conferencia sobre la participació de La Legió Còndor a la Batalla de l’Ebre amb David Iñiguez i David Gesalí (Universitat de Barcelona) i sobre l’accident del Junker JU-52, Hans Wende  a la Serra de Llaberia (Tivissa) amb Pablo Ruíz (Associació ACREH)

Durant la conferència s’exposaran uns diorames de l’accident del Hans Wende, fets pel Pablo Ruiz de l’Associació ACREH. i alguns materials recuperats.

Per el dissabte dia 19 esta previst fer una sortida al lloc de l’accident, a La Serra de Llaveria, on explicaran en detall els fets. Tots aquells que vulguin participar es poden inscriure el dia avanç a la conferencia o al correu electrònic de l’ajuntament de Tivissa ajtivissa@altanet.org. El lloc de sortida serà la parada del Bus  (al costat del camp de Futbol de Tivissa) a les 9 del matí amb vehicles particulars, cal portar calçat còmode i aigua.



Alexander Von Scheel 

El Coronel Alexander von Scheele va ser un oficial de l'exèrcit alemany que va passar la prova de pilot el 1912.
El 1914 va ser designat per comandar la nova Força Aèria Schutztruppe. Va emigrar a l'Argentina abans de tornar a Alemanya per unir-se a la Luftwaffe. Va morir mentre volava com a passatger en un accident aeri a les muntanyes de Tivissa, poc abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.


 La Legió Còndor

Hitler, en resposta a la petició d’ajuda de Franco, va ordenar tres grans operacions militars a Espanya durant la Guerra Civil:
 
- L’operació Feuerzauber "Màgia de foc" a finals de juliol de 1936. Mobilitzant a 20  Junker 52 amb sis caces d'escorta  i traslladant tropes del Marroc cap a Espanya.

- Uns mesos més tard, a finals de setembre del 1936, Hitler va mobilitzar de nou personal i materials per ajudar a Franco en l'Operació Otto. Alemanya va enviar 24 tancs Panzer I, personal de tropa i alguns equips de ràdio.

- El  més gran i últim moviment que va autoritzar Hitler va ser el de la Legió Còndor.
Iniciat el novembre de 1936, va enviar uns 3.500 soldats i subministra als nacionals 92 nous avions.

Hitler va mantenir la Legió Còndor a Espanya fins al final de la guerra.


Es calcula que 19.000 alemanys enviats per Hitler van lluitar a la guerra civil  Espanyola.