Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2014. Visita a l'Espai Historic del Final de la Batalla de l'Ebre

Punt de trobada: Sala exposicions (Local de l'Associació Lo Riu) C/ Solà 31 La Fatarella
Dia / dies: 27 i 28 de setembre
Horari / horaris: dia 27 de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 19:00 dia 28 de 10:00 a 13:00

Telefon informació: 646925114 / 639991749 / 977413423

Descripció:
Primer es farà una visita guiada al Centre d’Interpretació del Final de la Batalla de l’Ebre on per mitja de plafons explicatius podrem veure el procés de localització i identificació de les restes de la línia fortificada de La Fatarella i de la seu de comandament del XV Cos d’exèrcit de la república.

També podrem veure les fotografies, fetes per soldats italians, de l’estat en que va quedar el camp de batalla desprès de 48 llargues hores de resistència republicana.
Desprès es farà la visita on, l’estiu del 1938, l’exèrcit republicà va construir un sistema de fortificacions de ciment, amb nius de metralladora i trinxeres. Era una petita àrea estratègica per controlar dels passos del riu per Riba-Roja, Flix i Ascó. Aquest sistema de fortificacions era condició necessària però no suficient, calia comptar però amb el factor humà, que en aquest cas vol dir el sacrifici de quasi un miler de soldats republicans, que disposats a tot van presentar la darrera resistència a les tropes franquistes a la Batalla de l’Ebre, això va permetre que el gruix de l’exèrcit republicà pogués passar el riu de manera ordenada salvant la vida de molts soldats, finalitzant així la Batalla de l’Ebre.

El 2011 en el transcurs de les excavacions arqueològiques que va fer el CSIC i la UB es va localitzar les restes d’un soldat, al que els arqueòlegs van anomenar “Charly” aquestes excavacions van donar una gran informació sobre el final de la batalla de l’Ebre, en el procés de consolidació i mussitació s’han recuperat diversos trams de trinxeres i s’ha reconstruït una fortificació de ciment.

El 2013 coincidint amb el 75e aniversari de la Batalla de l’Ebre es va inaugurar una placa en memora als defensors de la llibertat.